Prodaja, montaža i servis rashladnih uređaja, klima, komora i sistema grijanja i hlađenja.

Koji klima uređaj izabrati?

Pri odabiru klima uređaja moramo uzeti u obzir više faktora koji utiču na njegov ispravan odabir. Prioritet pri odabiru odgovarajućeg klima uređaja za Vaš prostor je omjer snage i učinkovitosti. Dakle, što je taj omjer bolji - odnosno što je uređaj bolje odabran - to će Vaš prostor biti bolje rashlađen ili zagrijan uz minimalne troškove.Pri odabiru klima uređaja koji će se koristiti i za grijanje potrebno je uzeti jači uređaj (za oko 30% ) nego što nam je potreban u hlađenju.

Klasični klima uređaji, iako se pravilno uzmu u obzir svi dole navedeni kriteriji ne mogu kvalitetno zagrijati prostor kada je vanjska temperatura oko ili ispod nule (pritom stalno rade jer ne mogu postići zadanu temperaturu troseći pritom i veću količinu električne energije, a zauzvrat ne nudeći nikakav učinak). Ovi uređaji su preporučeni za one prostorije kojima je prioritet hlađenje a koristit će se za grijanje u prelaznim periodima proljeće-jesen.

Ako trebate uređaj koji ćete koristiti kako za hlađenje tako i za grijanje potrebno je uzeti jači klima uređaj po mogućnosti inverter koji radi i do -15oC vanjske temperature troseći pritom i do 30% manje električne energije nego standardni uređaji.

Nije svejedno klimatizirate li kuću, stan, ili poslovni prostor. Prvo što je potrebno razmotriti je oblik objekta koji se klimatizira - npr. u stanu s mnogo soba neće biti moguće klimatizirati cijeli stan jednim uređajem već samo jednu ili eventualno dvije sobe, dok će u manjem poslovnom prostoru koji nema previše zidova jedan uređaj biti dovoljan.

Pri odabiru se uzima u obzir površina stakalenih stijena, površina vanjskih zidova prostora, visina prostorija kao i materijal korišten pri izradi i izolaciji.

Ukoliko je i frekvencija otvaranja vrata veća, biti će potrebno jačim uređajem smanjiti vrijeme ponovnog hlađenja odnosno grijanja prostora nakon zatvaranja vrata.

Svaki čovjek u prostoriji isijava određenu toplinu (≈100W) pa se uzima u obzir broj ljudi koji će boraviti u prostoriji. Poslovne prostore s mnogo prisutnih osoba biti će potrebno klimatizirati uređajem jačim od onoga što zahtjeva veličina.

Osim navedenog u obzir se uzimaju i objekti koji isijavaju toplinsku energiju (rasvjeta, računala, televizori, rashladni uređaji, ...) a nalaze se u prostoriji koju se namjerava klimatizirati.

U prilogu donosimo slijedeću tablicu kako biste stekli osjećaj za potrebne snage klima uređaja a odnose se na prosječne stambene prostorije prema dimenzijama prostora.

HLAĐENJE

   

GRIJANJE

   

Učinak

m3

m2

Učinak

m3

m2

2,5 kW

80

30

2,5 kw

55

20

3,5 kw

100

35

3,5 kw

85

30

4,5 kw

140

50

4,5 kw

100

35

5,3 kw

180

65

5,3 kw

125

45

7,0 kw

240

85

7 kw

175

60

Navedene su samo orijentacijske vrijednosti. U tačan proračun potrebno je ukalkulisati sve faktore koji utiču na odabir snage klima uređaja sto je najbolje prepustiti stručnjaku.